Frukosten skulle blivit ganska torftig ifall jag inte insett att allt bröd var slut !!
Nu står detta bröd på jäsning i kylen och jag längtar tills imorgon bär det doftar nybakat och kaffe i köket
Kalljäst vitt bondbröd
50 g jäst
1 msk honung
1 msk salt
5 dl kallt vatten
12 dl vetemjöl
1 msk olja
1. Lös jästen i vattnet och tillsätt salt och honung. Arbeta in mjölet (spar lite till utbakningen) med träslev eller trägaffel. Ta kraftiga tag, degen ska bli trådig. När du har arbetat en stund, för över degen på bakbordet och fortsätt knåda några minuter. Jag kör i degen i hushållsassistent ca 10 min.
2. Smörj en stor skål med olja invändigt och lägg ner den färdigknådade degen. Degen ska jäsa till dubbel storlek. Täck med plastfilm och sätt skålen i kylen över natten eller minst 6 timmar.
3. Följande morgon tar man fram degen, formar den till ett avlångt eller två runda bröd. Låt jäsa cirka 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt.
Kommentar: Jag gör alltid två runda bröd, de blir fina och lagom stora.
4. Degen gräddas i 20 minuter i 250 graders värme. Stäng därefter av ugnen och låt brödet stå kvar i ytterligare 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar